EN
ÇELİK
İHRACATÇILARI BİRLİĞİ

“Çivi” Katma Değerli Ürün İhracatına Damgasını Vurdu

Çelik Sektöründen 5 Ayda 4,5 Milyar Dolarlık İhracat                         

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik mamulleri ihracatı Ocak-Mayıs döneminde değer bazında 4,5 milyar dolar, miktar bazında 6,9 milyon ton oldu. Sektör son dönemde yaşadığı gerilemeyi aşmak için teknolojiye odaklanırken; sektörün katma değerli ürünleri arasında yer alan çivide yaşanan ihracat artışı sektörü teselli etti. Türk çelik ihracatçılarının 2015 yılının ilk beş ayındaki çivi ihracatı miktarda yüzde 28,7 değerde ise yüzde 21,4 oranında arttı.

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2015 yılı Ocak-Mayıs dönemi ihracat verilerine göre; Türkiye'nin çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla değer bazında yüzde 23,7 düşüş ile 4,5 milyar dolar olurken, miktar bazında ise yüzde 11,9 azalış ile 6,9 milyon ton olarak gerçekleşti.

 

 

Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri  de eklendiğinde Türkiye'nin 2015 Ocak-Mayıs aylarındaki toplam çelik ihracatı değer bazında 5,3 milyar dolara, miktar bazında ise 7,2 milyon tona ulaştı.

2015 yılının ilk beş ayında bölgeler bazında Ortadoğu ilk sırada yer aldı. Bu bölgeyi ikinci sırada Kuzey Amerika, üçüncü sırada Avrupa Birliği ve dördüncü sırada yer alan Kuzey Afrika ülkeleri izledi.

Bu dönemde en çok ihraç edilen ürünler sırasıyla; inşaat çeliği, boru, profil ve yassı sıcak olarak sıralandı. Ancak yılın ilk beş ayında çelik ihracatının dikkat çeken ürünü "çivi” oldu. Çivi ihracatı miktarda yüzde 28,7 artış ile 18,7 bin tona, değer bazında ise yüzde 21,4 artış ile 18,2 milyon dolara ulaştı.

 

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2015 yılı Mayıs ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında değerde yüzde 37 düşüş ile 801 milyon dolar, miktarda yüzde 29 düşüş ile 1,1 milyon ton oldu. 

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci; "Çelik sektörü olarak yaşadığımız zor günler maalesef ihracat verilerimize de yansıyor. 2015 yılının ilk beş ayında değerde 23,7, miktarda ise yüzde 11,9 düşüş yaşadık. Bir an evvel toparlanmak ve eski yükselişimize geri dönmek istiyoruz. Her zaman dile getirdiğim gibi bizim potansiyelimiz oldukça yüksek. Bunu kullanmamızın tek yolu ise katma değerli üretimden geçiyor. Bu gibi ürünlerimizin maliyetlerinin düşürülmesi ve ürün çeşitliliğimizin arttırılması için gerekli teknik çalışmaları Sanayi Bakanlığımız ile yürütüyoruz. Bu yolla rekabet gücümüzün arttırılması hedeflenmektedir. Örneğin son dönemde katma değerli ürünlerimizden çivi yükselişe geçti. Çivi ihracatımız yılın ilk beş ayında miktarda yüzde 28,7 değerde ise 21,4 arttı. Bu bize gösteriyor ki ihracat gelirimizi artırabilmemiz için katma değerli ürün üretmeliyiz. Yeni teknolojileri üretim tekniklerimize entegre etmeli ve ürün çeşitliliğimizi artırmalıyız. Ancak bu şekilde rekabet gücümüzü artırabilir ve dünya piyasalarındaki eski gücümüzü yakalayabiliriz” dedi.